openSUSE 11.1 to 11.2 Postfix issue

After upgrading a few systems from 11.1 to 11.2 I noticed that postfix was failing with messages such as this:

Nov 26 11:14:04 sjcundy postfix/qmgr[7987]: fatal: open database /etc/postfix/relay.db: No such file or directory

Nov 26 11:14:04 sjcundy postfix/cleanup[7988]: fatal: open database /etc/postfix/relay.db: No such file or directory

Nov 26 11:14:05 sjcundy postfix/master[7398]: warning: process /usr/lib/postfix/qmgr pid 7987 exit status 1
Nov 26 11:14:05 sjcundy postfix/master[7398]: warning: /usr/lib/postfix/qmgr: bad command startup -- throttling
Nov 26 11:14:05 sjcundy postfix/master[7398]: warning: process /usr/lib/postfix/cleanup pid 7988 exit status 1
Nov 26 11:14:05 sjcundy postfix/master[7398]: warning: /usr/lib/postfix/cleanup: bad command startup -- throttling
Nov 26 11:14:26 sjcundy postfix/postfix-script[8351]: refreshing the Postfix mail system
Nov 26 11:14:26 sjcundy postfix/master[7398]: reload -- version 2.6.1, configuration /etc/postfix
Nov 26 11:14:56 sjcundy postfix/master[7398]: terminating on signal 15

Nov 26 11:14:04 sjcundy postfix/qmgr[7987]: fatal: open database /etc/postfix/relay.db: No such file or directory

Nov 26 11:14:04 sjcundy postfix/cleanup[7988]: fatal: open database /etc/postfix/relay.db: No such file or directory

Nov 26 11:14:05 sjcundy postfix/master[7398]: warning: process /usr/lib/postfix/qmgr pid 7987 exit status 1

Nov 26 11:14:05 sjcundy postfix/master[7398]: warning: /usr/lib/postfix/qmgr: bad command startup -- throttling

Nov 26 11:14:05 sjcundy postfix/master[7398]: warning: process /usr/lib/postfix/cleanup pid 7988 exit status 1

Nov 26 11:14:05 sjcundy postfix/master[7398]: warning: /usr/lib/postfix/cleanup: bad command startup -- throttling

Nov 26 11:14:26 sjcundy postfix/postfix-script[8351]: refreshing the Postfix mail system

Nov 26 11:14:26 sjcundy postfix/master[7398]: reload -- version 2.6.1, configuration /etc/postfix

Nov 26 11:14:56 sjcundy postfix/master[7398]: terminating on signal 15

The quick and dirty solution ended up being to run the following command:

# postmap /etc/postfix/relay

It all seems to work now.

Leave a Reply